Aangeboden door:
SlimRenoveren
Geschreven door:
blogger
Sean Vos
Categorie:
Vastgoed
Artikel delen:
logo logo logo logo
62x bekeken

Het duivelse doelgroepdilemma

Stel: je hebt een woningportefeuille met prachtige eengezinswoningen in de sociale huurvoorraad met een steeds ouder wordende doelgroep. Het aantal ouderen dat bereid is te verhuizen naar een seniorenwoning is al gering door de hogere huur van deze woningen, maar desondanks is het binnen de voorraad lastig om senioren die wel willen verhuizen een passende levensloopbestendige woning te bieden.

Dit scenario speelt in veel Nederlandse gemeenten buiten de steden. De sociale woningvoorraad wordt er gedomineerd door eengezinswoningen, terwijl er een tekort is aan betaalbare, levensloopbestendige woningen en appartementen. Door de vergrijzing ontstaat er bij de primaire doelgroep een grotere behoefte aan levensloopbestendige woningen. Tegelijkertijd krijgt de regio ook met krimp te maken, waardoor iedere nieuwbouwontwikkeling zorgvuldig wordt afgewogen en het geen optie is om zomaar eindeloos nieuwe, geschiktere woningen te bouwen. Daarbij komt dat de vergrijzingsgolf tijdelijk is en dus na een tijdje de behoefte aan levensloopbestendige woningen weer af zal nemen.

CREATIEVE OPLOSSINGEN
Wat doe je als corporatie in zo’n geval? Een oplossing voor dit doelgroependilemma is niet eenvoudig en zal voor het grootste deel in de bestaande woningvoorraad gevonden moeten worden. Het is aan de corporaties en marktpartijen om met geschikte oplossingen te komen. Dat vraagt om een creatieve aanpak, waarvan ik graag twee mooie praktijkvoorbeelden aanhaal.

Het eerste voorbeeld biedt een nieuwe variant op de duplexwoningen uit periode van net na de oorlog. Waar in de afgelopen decennia talloze duplexwoningen naar eengezinswoningen zijn omgebouwd, kan het omkeren van deze ontwikkeling in veel gebieden een oplossing bieden. Een (te) ruime eengezinswoning wordt daarbij omgebouwd tot twee appartementen. Op de begane grond wordt een seniorenwoning gerealiseerd, voorzien van een aanbouw aan de achterzijde. Op de verdieping vindt een alleenstaande of een eenoudergezin gemakkelijk betaalbare huisvesting. Er zijn reeds een handjevol voorbeelden, zoals de pilot in de Europastraat in Deurne van Bergopwaarts en Hendriks Coppelmans en het concept ‘De Woningverdubbelaar’ van FM Consultants en Van Schagen Architecten.

Een tweede concept is de ‘Badkameruitbuikmodule’, waaraan ik zelf met veel plezier heb bijgedragen. De module, ook wel tot ‘BUM’ afgekort, bestaat uit een volledig ingerichte badkamer die in twee dagen tijd in de douchecel van een bestaande rijwoning kan worden geplaatst. De module kraagt ongeveer een meter uit boven de voordeur en tovert de krappe douchecel van twee vierkante meter met douche en wastafel om tot een volwaardige badkamer met toilet, wastafel, douche en opstelplaats voor een wasmachine. Senioren kunnen daardoor langer thuis blijven wonen, zonder dat en slaapkamer opgeofferd hoeft de worden. De eengezinswoning blijft daarmee ook na mutatie geschikt voor de doelgroep waarvoor deze bedoeld is: gezinnen met of zonder kinderen. Na het plaatsen van de BUM en een traplift kan een bewoner die afhankelijk is van een rollator prima in de woning uit de voeten en neemt het risico op verwondingen door het nachtelijke traplopen voor een toiletbezoek aanzienlijk af. De eerste zes modules zijn inmiddels in Renswoude geplaatst en naast dit specifieke concept zijn er nog enkele honderden woningen met een vergelijkbare badkameruitbreiding te vinden.

BUITEN DE KADERS
Bovenstaande voorbeelden laten zien dat er veel mogelijk is wanneer corporaties en marktpartijen buiten de bestaande kaders van onderhoud en energiebesparende maatregelen denken. Verreweg de meeste vastgoedvraagstukken in de sociale woningvoorraad zullen moeten worden opgelost binnen de voorraad die er nu al staat. Gelukkig blijkt keer op keer dat deze voorraad flexibeler is dan we in eerste instantie aannemen. Hoe meer opdrachtgevers dat ontdekken, hoe beter dergelijke concepten kunnen worden opgeschaald. Kwalitatief goede, maar nu nog relatief dure oplossingen kunnen daarmee een aanzienlijke schaalsprong maken, waarmee de businesscase voor dergelijke innovaties verder verbetert en dergelijke concepten dus steeds breder toegepast kunnen worden. En dat is dan weer goed nieuws voor de senioren en woningzoekenden waar we het allemaal voor doen…

MEER WETEN?

https://www.hendrikscoppelmans.nl/specialismen-concepten/onderhoud/transformatie_meergeneratiewoning/

https://fmconsultants.nl/woningverdubbelaar-visie-en-kansen-verdubbelen-woningen/

http://www.badkameruitbuikmodule.nl

  • VVA
  • huisvestings advocaten
  • e-vontuur
  • han van goeverden
  • emceo
  • covalis
  • wocoapp